In onderstaande blog deel ik de kanten die ik als mooi en belangrijk ervaar aan dingen die niet zo leuk waren in mijn leven. 

Ik (of eigenlijk mijn innerlijke criticus) vond het een gewaagd onderwerp om over te schrijven, omdat ik me kan voorstellen dat mensen er kritisch over zullen zijn. Mensen die nú veel pijn of verdriet hebben bijvoorbeeld. Dat zou tenminste niet het moment zijn waarop ik zelf dit stukje zou willen lezen. Het is niet mijn bedoeling alle situaties in éénzelfde hokje te stoppen, of met een positieve blik leed te bagatelliseren.

Wel vind ik het mooi en geruststellend om te weten dat ook nare dingen, gedrag of stijlen – alles eigenlijk waaraan wij de voorkeur niet geven –  zeer belangrijke (en ook positieve) rollen spelen in ons leven. Daardoor kan ik veel dingen in een ruimer perspectief zien, en word ik minder boos of verdrietig over tegenvallers in mijn leven. Als ik mijn ogen maar openhoud. Meestal doe ik dat een tijdje na zo’n situatie.

1. Contrast helpt kiezen

Door dingen mee te maken die je in grote of kleine mate onprettig vindt, vormen je voorkeuren in het leven zich. Je relaties, werk, smaak, gedrag, levensstijl, werkhouding, vakantiebestemmingen etc.  Door eten wat je niet lust, onderzoek of merk je gaandeweg wat je wél lekker vindt, en alle nuances daartussen. Door een studie te doen die je niet past, of werk, wordt steeds duidelijker welke dingen wél bij je passen. Je laat paden achter je, om beter geïnformeerd nieuwe wegen in te slaan.

2. Je compassie en begrip worden groter

Als je zelf iets naars hebt meegemaakt en je hiervan heel bewust bent, dan is de kans groot dat je meer compassie voelt voor mensen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Je compassie en inlevingsvermogen in het algemeen worden ook groter.

3. Meer genuanceerd kijken 

Het maakt mij persoonlijk ook minder zwart wit. Vroeger zei ik vaak: ‘Nou já! Dat zou ik echt nóóit doen.’ – tot ik het toch deed. Pesten bijvoorbeeld. Ik ben als jong kind korte tijd gepest en later deed ik het zelf. Ook heel kort – maar toch. Door zelf verschillende kanten van een situatie mee te maken, leer je meer begrip te krijgen voor alle kanten ervan. Je krijgt begrip voor de pester en het gepeste kind. Niet dat je het hoeft goed te keuren, maar je kunt b.v. met meer geduld en respect een pestend kind tot de orde roepen.

4. Nieuw gedrag aankweken

Pas toen ik merkte wat mijn gepest met het andere kind deed, dacht ik: ‘Jemig, dit heb ik zelf ook meegemaakt, dit kan ik een ander niet aandoen!’ Toen stopte ik subiet. Zelf iets meemaken, is niet altijd een garantie om het niet te gaan doen. Slachtoffers worden regelmatig (eerst) daders, tot ze een groter inzicht krijgen en het eigen leed verwerkt hebben. Sindsdien maakte ik me sterk om pesten tegen te gaan – als ik durfde.

Soms pak je een les juist meteen op. Hoe vaak heb ik jonge ouders horen zeggen: ‘Nou, ik ga de opvoeding dus heel anders aanpakken dan mijn ouders.’ Ze nemen nieuwe, persoonlijke voorkeuren mee, die ze leerden van hoe ze zelf opgevoed zijn. Zo krijg je de bewustheid om goede (en steeds betere) keuzes te maken, die bij jou passen.

5. Ontdek je eigen (veer)kracht

Hoe zou je jezelf en je eigen (veer)kracht kunnen kennen als het leven één fluffy, roze-fluwelen sprookje was? Met een happy begin, dito midden en eind? Denk aan hoe je na het verlies van een dierbare toch weer leert genieten van het leven. Hoe je opkrabbelt na iedere tegenslag. Hoe je je rug recht na een aanval en op je strepen gaat staan. Hoe je hoop houdt, omdat je betere helft weet dat groei en vooruitgang altijd mogelijk en waarschijnlijk zijn. Meet your strong you!

6. Je ontwikkelt meer waardering voor wat goed gaat

‘Alleen in het duister ziet men sterren,’ roept mijn vader nu en dan graag quasi-dramatisch. Een waarheid als een koe. We kunnen dat wat we mooi en fijn vinden alleen écht op waarde schatten door kennis te nemen van tegenhangers. Het ‘donkere’ schept een context voor het ‘licht’, dat anders niet had bestaan of niet waargenomen had kunnen worden. Mijn huidige vriend waardeer ik bijvoorbeeld nog véél meer dan ik had kunnen doen als ik mindere ervaringen met voormalige liefdes gemist had.

7. Kijk dieper en leer jezelf nog beter kennen

Het is niet leuk om naar nare dingen te kijken, maar wel leerzaam. Als je je aan bepaald gedrag van een ander stoort, vraag je dan af: ‘Heb ik dit eigenlijk ook in me? Is dit een kant van mij die ik onderdruk?’ Voorbeeld: iemand die altijd heel hard werkt, kan zich storen aan het type ‘La dolce far niente, ik koek zonder schuldgevoel dagenlang aan mijn bank vast.’ Omdat zij zelf ook wel iets meer rust in zijn leven zou willen inbouwen, (ik). Of: een stil persoon stoort zich aan iemand die veel op de voorgrond treedt, omdat hij zelf eigenlijk ook meer ruimte in zou willen nemen, maar dit niet durft. Of vroeger geleerd heeft dat dit niet gepast is. Irritaties en afkeer zijn zulke fascinerende materie. Meer over leren? Deze twee boeken zijn eye-openers: ‘Het projectiemechanisme‘ van Karen Hamaker Zondag. En ‘Ik ken mijn ikken‘, van Brugman/Budde/Collewijn. Zie ook mijn boekenpagina voor korte reviews van deze boeken.

afbeelding van quote no mud no lotus op coachingmetsanne.com life coach den haagTot slot deze prachtige boeddhistische zin in de afbeelding hiernaast. ‘No mud, no lotus.’ Geen modder betekent dat er geen lotus groeit. Dit is een gegeven van de natuur. Omarm jij de natuur zoals ze is? Wat kun jij voor mooie kanten ontdekken aan leed in jouw leven? Ik ben benieuwd!

Reageren & delen via Social Media en e-mail kan onderaan deze pagina. Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.

 – Sanne Wurzer, life coach

Advertenties