Voornemens en ontevredenheid

Ben jij van de goede voornemens? Voor je privé-leven? Je werk? Natuurlijk wil je dan dat die uitkomen. Heb je ook vaak gemerkt dat het niet lukte? Hierbij een vrij onverwachte tip om het nieuwe jaar echt goed te beginnen..

Voornemens komen niet zelden voort uit ontevredenheid. Herken je dat? We zijn ontevreden over hoe het nu gaat en over hoe het eerder ging. Misschien zijn we ontevreden over hoe we eruit zien, of over wie we zijn, wat we doen, wat we hebben bereikt. Al dat soort dingen. 

Maar dat soort gevoelens is helemaal geen goed vertrekpunt voor verandering. Sterker nog: iets ondernemen of plannen vanuit een ontevreden en negatief gevoel, sorteert dito resultaten..

Andere manier om gezonde verandering op gang te brengen

Het kan ook anders. En die andere manier hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, misschien is het zelfs wel makkelijker. Van goede voornemens weten we immers allemaal hoe lang die gemiddeld worden volgehouden.. Zo makkelijk is dat dus blijkbaar niet. 

Met onderstaande oefening zorgen we eerst samen dat de basis, het vertrekpunt, goed staat. En daarna, vanuit een goed gevoel en positieve focus kun je voornemens maken wat je wilt. De kans van slagen is dan zoveel groter! Hoe je je voelt over het verleden en het heden, bepalen de kwaliteit en je succes in alle daarop volgende momenten.

Hoe doe je dat terugblikken nou precies?

Speciaal voor jou, als lezer van mijn nieuwsbrief en/of blog, heb ik hier een oefening voor gemaakt. Doe je mee met voorbereiden op dat nieuwe, mooie en succesvolle jaar? Ik wens je alle goeds toe!

De opdracht:

 • Neem papier, pen en een half uur, waarin je niet gestoord wordt.
 • Schrijf in het midden: ‘Wat goed werkte in 2015’.
 • Zet er een cirkel omheen.
 • Concentreer je op die tekst, en schrijf het eerste woord op dat bij je opkomt. B.v.:  ‘werk’. 
 • Richt je vervolgens op het woord ‘werk’
 • Kijk welke woorden er bij je opkomen, als het gaat om wat er allemaal goed werkte in het afgelopen jaar in je werk.
 • Schrijf die woorden bij elkaar op en schrijf tot er niks meer komt.
 • Dan concentreer je je weer op ‘Wat goed werkte in 2015’ om te zien welk nieuw thema er bij je opkomt. Bijvoorbeeld gezondheid, of relatie.
 • Schrijf het nieuwe succesthema weer naast ‘Wat goed werkte in 2015’ en ga na wat er bij je opkomt. Schrijf dit op.
 • Associeer door op dit thema (en nieuwe thema’s), tot je voelt dat je klaar bent.
 • Kijk dan naar alle punten. Hoe vind je ze? En hoe voelt het om zo te kijken?
 • Kijk af en toe naar je successen en/of hang de lijst ergens waar je hem regelmatig ziet. 

Nu heb je door je bewuste positieve focus een positieve terugblik gecreëerd over je afgelopen jaar. En vanuit je tevreden, prettige gevoel, komen veel makkelijker vergelijkbare nieuwe ervaringen op je pad.

Eigen ervaring & jezelf leren kennen door de oefening 

Ik heb deze oefening al gedaan, en ik werd er erg blij, rustig en tevreden van. Dat gejaagde gevoel van ‘misschien moet ik wel meer doen/harder werken’ verdween als sneeuw voor de zon toen ik weer even op een rijtje zag wat ik gedaan had. En ik moest lachen om dat feitelijk idiote idee dat je sowieso per se heel veel moet doen en neerzetten om ‘goed bezig’ te zijn. Mijn innerlijke criticus hield zijn mond; heerlijk.

En ik had een (zeldzaam) moment waarop ik trots was op mezelf. Trots is zoiets waar je in onze maatschappij beter niet teveel voor uit komt, want het wordt al snel verstaan als ‘blabla’ en ‘harhar’ en ‘ze voelt zich zeker beter dan anderen.’ Maar het mooie is: dat is allemaal onjuist. Mijn gevoel van trots kwam neer op: ‘Meissie, je hebt dit jaar je hart gevolgd, dat is hartstikke goed.’ Het voelt goed, het klopt, een soort schouderklopje en ‘Ga zo door.’ En dat doe ik.

Iedereen wens ik een heel mooi en voorspoedig nieuwjaar toe, waarin je nog meer zult doen wat echt bij je past en nog liever en ook complimenteuzer naar jezelf wordt. Ja, laat ik die toevoegen! ❤

Reageren & delen via Social Media en e-mail kan helemaal onderaan deze pagina. Ja, ik wil maandelijks de nieuwsbrief ontvangen met aanbiedingen en extra tips.  – Sanne Wurzer, life coach

Advertenties